Kohtuusliike (https://www.kohtuusliike.fi/) ja kansanedustajaehdokkaiden kohtuus

Kohtuuliike pyytää kansanedustajaehdokkailta kohtuuslupausta. Tätä kirjoitettaessa 20.3 sen oli antanut 157 ehdokasta, myös minä. Kohtuuslupauksen antajissa ei ollut yhtään kokoomuslaista ja vain kaksi keskustapuolueen jäsentä.

Maailman kaipaa kohtuutta, tolkun ihmisiä, jotka näkevät koko maapallon ja ekokriisin todellisuuden. Kohtuusliikkeen politiikkasuositukset ovat hyviä mutta minusta liian epäkonkreettisia, vielä epäkonkreettisempia ovat joiden kohtuulupauksen antajien kirjoitukset. Kutenpa vaikka: ”Nykypäivän politiikka kaipaa kohtuuden evankeliumia. Kohtuuden hyvää sanomaa.” (https://filatov.net/uutiset/2019/2/17/menestyksen-mitta-ei-ole-euro-vaan-hyv-elm). Totta. Mutta sitten kun menemme konkreettiseen poliittiseen päätöksentekoon niin merkitseekö kaunis lupaus mitään?

Kohtuusliikkeen politiikkasuosituksissa on yksityisautoilun ja lentoliikenteen vähentäminen. Tämä edellyttää mielestäni vaikkapa seuraavia toimenpiteitä:

  1. Yksityisautoilua on vähennettävä ensin siellä missä se on helpointa eli pääkaupunkiseudulla. Keinona voi olla moottoriajoneuvoveron nosto pääkaupunkialueen kuntien autonomistajille. Näin alueen yksityisautoilu minimoituu ja pääkaupunkiseudusta tulee maailman ensimmäinen lähes yksityisautoton metropoli.
  2. Helsinki-Tallinnan tunnelin kannattavuuslaskelmat perustuvat uskoon Aasiasta tulevien lentomatkustajan määrän suureen kasvuun. Kyseessä on siis ilmaston tuhoamisprojekti. Yksityisen hankkeen ensimmäiset miljoona tulivat Dubaista ja seuraavat miljardit ovat tulossa Kiinasta. Mitenkähän nämä rahakasat on synnytetty ja miksi niillä ryhdytään tuhoamaan luontoa ? Dubain ihmisoikeustilanne ei ole kehuttava (https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/united-arab-emirates/report-united-arab-emirates/) Ei myöskään Kiinan, jolla on omat maailmanpoliittiset tavoitteensa. (Likainen ?) raha hallitsee maailmaa. Tällainen ilmastontuhoamisprojekti on pysäytettävä. Jo Helsingin kaupungin maankäytöstä vastaava vihreä apulaispormestari pystyisi sen pysäyttämään, jos haluaa.
  3. Suomen kenraalit haluavat lennättää Suomen ilmatilassa vuosikymmeniä monitoimihävittäjiä, ja luoda näin hyökkäyspelotteen puolustustarkoituksessa Venäjälle omien mielikuviensa mukaan. Ja siinä samassa he tuhoavat ilmastoa ja horjuttavat hyvinvointivaltion taloudellisia perusteita. Rahat tähän hurjan kalliiseen ilmastontuhoamisoperaatioonsa he haluavat ottaa meiltä tavallisilta veronmaksajilta.

Ilmastonmuutosta ei voida pysäyttää eikä kohtuuden yhteiskuntaa rakentaa ilman rakenteellisia muutoksia. Siihen pystyvät vain poliitikot. Kolme kysymys jokaiselle kohtuulupauksen antaneelle kansanedustajaehdokkaalle:

  1. Oletko valmis muuttamaan pääkaupunkiseudun maailman ensimmäiseksi yksityisautottomaksi metropoliksi ?
  2. Oletko valmis pysäyttämään Helsinki-Tallinna tunnelihankkeen ?
  3. Kieltäydytkö tukemasta hallitusta joka hankkii sotilaiden haluamat n. 60 monitoimihävittäjää ?

Jotakin tällaista päätöksentekoa yhteinen etumme ja kohtuuden maailma edellyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.