Esittely

Olen syntynyt vuonna 1951, siis vanhus, vai? Sauli Niinistö on minua melkein kolme vuotta vanhempi. Hän ei ole vanhus – siis en minäkään.

Tein lapsuudessa ja nuoruudessa kaiken siten miten pitää tehdä. Olin kolmikymppisenä tusinajuristi – niin kuin Sauli Niinistökin. Mutta sitten kaikki muuttui. Tapasin sattumalta minua yli 50 vuotta vanhemman miehen, Aleksanteri Ahola-Valon (1900-1997) ja opin tuntemaan hänet Alina. Havahduin, että maailmahan voisi olla muunkinlainen kuin se on. Elämästä voi tehdä taidetta. Alin yksi tunnuslause oli: ”Meidän on luotava terveyttä ja terveyden kautta kauneutta, meidän on luotava elämää, joka on itsessään taidetta”.

Olin Alin elämän viimeiset 15 vuotta hänen kanssaan tiiviisti tekemissä ja sen jälkeen olen yli 20 vuotta ylläpitänyt muutaman ihmisen kanssa hänen jäämistöään. Nyt kuitenkin taloudelliset realiteetit uhkaavat jäämistöä ellemme saa jostain apua.

Ali perusti elämäntyötään jatkamaan pienen yhdistyksen, Elpo ry:n, jonka tapahtumia voi seurata myös Facebookissa. Sivustoista näkee sen, mikä on minulle tärkeää.

Olen maailman kehityssuunnasta huolestunut, siksi olen perustanut tämän rauhanmaa.net sivuston, jotta voin tarjota omia aivoituksiani muiden mietittäväksi. Tämän sivuston on tuottanut osuuskunta, joka on toivottavasti tulevaisuuden taloudellisen toiminnan muoto.

Suomalainen pitkän linjan poliitikko Paavo Väyrynen kirjoitti kirjaansa kolme vuosikymmen sitten: ”Ihmiskunnan on perustavanlaatuisesti muututtava – tai se tuhoutuu”. Tapasin hänet 18.10.2018 ja kerron tapaamisessa mietteessäni Aatteen mies.

Kasvatustieteen professori Veli-Matti Värri puolestaan toteaa  kirjassaan Kasvatus ekokriisin aikakaudella (s. 22): ”Tarvitaan maailmanlaajuinen täyskäännös taloudessa ja politiikassa.” Hänetkin tapasin ja kirjoitin mietteen Todellisuuteen herättäjä – Veli-Matti Värri.

Siis. “perustavanlaatuinen muutos” ja “täyskäännös”. Nämä ovat sanoja, jotka Ahola-Valoa miellyttäisivät. Hänen taiteeseensa ja ajatuksiinsa voi tutustua 20.9.2019 Akseli Gallen-Kallelan taidemuseossa Tarvaspäässä avattavassa taidenäyttelyssä. Hänen saarnansa viisaasta rakkaudesta ovat vaikuttaneet minuun niin, että olen mm. perustanut tämän sivuston.

Aatteen miehen ja kasvatustieteen professorin lausumien lisäksi minun mieleni tekee kirjata vielä yksi kannanotto: ”On varmaa, että maailmantilanne koettelee kansallista elinvoimaamme enemmän kuin tällä hetkellä voimme aavistaakaan”. Tämä on Santeri Alkion miete 25.9.1914 eli maailmansodan alkupäivänä jonka osana me Suomessa muutama vuotta myöhemmin ryhdyimme ampumaan toisiamme yhden sotilaan puolustaessa maailmankuvaansa demokratiaa vastaan (katso ensimmäinen mietteeni). Myöskään nyt maailmantilanteen edellyttämä “perustavanlaatuinen muutos” tai “täyskäännös” ei voi tapahtua kivutta ellemme ole valveutuneita.

Etiikka eli mitä minun pitää tehdä, on minusta tärkeä kysymys jokaiselle. Etiikka on ensimmäinen filosofia julistaa Emmanuel Levinas (1906-1995), jonka ajatuksista filosofit ympäri maailmaa tekevät nyt väitöskirjoja. Hänen ajatuksistaan en kuitenkaan ainakaan vielä saa minkäänlaista osviittaa miten toimia.  Tämän sivuston mietteet ovat minun nykyhetken vajavaisen ymmärrykseni tuotoksia oikeasta toiminnasta militarisoitumisen ja ekosysteemin horjumisprosessin kiihtyessä. Ehkä ymmärrän joskus maailmaa paremmin.