Toimintamme suunta

Elämän virta vie meitä eteenpäin tekoihin, vääjäämättä. On syötävä ja on nukuttava. Mutta voin valita mitä syön ja myös valita milloin menen nukkumaan – jossain rajoissa. Voin syödä terveellisesti tai vähemmän terveellisesti. Voin valita toimintaani. Toiminnallani on aina jokin suunta, toimintasuunta.

Myös kansojen toiminnalla on suuntansa. Meidän yhteisen suunnan kuvasi napakasti kaksi entistä pääministeriä keskinäisessä viestittelyssään 17.7.2016, kun Suomen lama-ajan pääministeri Jyrki Katainen twiittasi seuraajalleen Alexander Stubille:
RT 
@jyrkikatainen: Well said@alexstubb . Rule of law, citizens rights, stability and responsibility = liberal democracy& prosperity.https://t.co/yh9Oa9Qtkm
Suomeksi jotenkin näin: Hyvin sanottu, Aleksi. Oikeusvaltio, ihmisoikeudet, vakaus ja vastuullisuus= liberaali demokratia&vaurastuminen.

Tästä toimintamme suunnasta olemme yksimielisiä ja tätä toteuttaa nyt Antti Rinteen hallitus. Katainen määritteli viestissään yhteiselomme juridisen rakenteen ja lisää siihen vaurastumisen. Kaikki 200 kansanedustajaamme ovat Kataisen määritelmän takana. Minä en.

Liberaali demokratia on hieno saavutus: kansalla on perimmäinen valta ja kansa laatii itselleen käyttäytymissäännöt eli lait, niiden mukaan riippumaton tuomioistuinlaitos ratkaisee kansalaisten keskinäisiä riitoja, riitoja yhteiskunnan kanssa, suojelee ihmisoikeuksia ja tuomitsee rikoksia. Mutta Katainen liittää tähän hienoon rakenteeseen arvopäämäärän: vaurastumisen. Sitä en hyväksy. Vaurastumisen rumempi nimitys on mammoman palvonta. Se on yhteiskuntamme toimintasuunta. Sitä Antti Rinteen hallitus tavoittelee kaikkien 200 kansanedustajan jakaen tämän arvopäämäärän.

Kun koko yhteiskunnan yhteisesti hyväksytty arvopäämäärä on mammonan palvonta, niin se kietoutuu myös yksilöiden elämään monin eri tavoin. Elämme kuluttaaksemme.

Toisinkin voi maailman rakentaa. Siitä kertoo mm. Gallen-Kallelan museossa 21.9.2019- 19.9.2020 esillä oleva näyttely Aleksanteri Ahola-Valo – Tie arvoelämään. Toimintamme suunta on valittavissa – ihan samoin kuin syömmekö terveellistä vai epäterveellistä ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.